خیلی از ما نام اسکولیوز را نشنیده ایم و اگر شنیده باشیم احتمالا فکر کرده ایم که اسم پرنده ای در مناطق حاره است! اما اسکولیوز یکی از شایع ترین علل بیرون زدگی ستون فقرات نوزادان است. این بیماری در بیشتر مواقع عارضه ای مادرزادی است. گر چه ممکن است خاستگاهی عصبی هم داشته باشد. اسکولیوز در واقع خمش غیر طبیعی ستون فقرات است. این خمش یا انحراف می تواند در ستون فقرات خود را به شکل انحراف به جلو یا انحراف به عقب نشان دهد. تشخیص به موقع این عارضه خطرناک می تواند به درمان آن کمک کند. در ادامه همراه ما باشید در وبسایت دکتر علی ریاضی.
بیرون زدگی ستون فقرات نوزاد یا اسکولیوز در تخصص جراحی مغز و اعصاب یک درجه بندی علمی دارد. پزشکان این بیرون زدگی ها یا انحراف ها را بین 10 تا 100 درجه بندی می کنند. معمولا از هر 10000 نوزادی که به دنیا می آیند یکی از آنها به اسکولیوز مادرزادی دچار می شود. این نوع اسکولیوز از نظر آماری از اسکولیوزهایی که در نوجوانان دیده می شود و خاستگاهی ناشناخته دارد، کمتر است. در برخی از اسکولیوزهای مادرزادی این عارضه با قوس کمر، گوژپشتی یا افتادگی شانه ها همراه می شود. به این نوع ناهنجاری ها، ناهنجاری های Sagittal Plane یا صفحه ساجیتال (صفحه میانی) گفته می شود.
بیشتر بخوانید: علت دیر راه افتادن کودکان چیست
اگر بخواهیم به اسکولیوز مادرزادی یا همان بیرون زدگی ستون فقرات نوزاد بپردازیم باید به دوران بارداری یا مراحل رشد نوزاد بپردازیم. در دوران نه ماهه بارداری، بر اثر این بیماری، استخوان ها و ستون فقرات رشد و نمو طبیعی خود را طی نمی کنند. بارزترین ناهنجاری هایی که در این دوران رخ می دهند به قرار زیرند:
اسکولیوز معمولا با درد همراه نیست. به همین دلیل هم بیرون زدگی ستون فقرات نوزاد ممکن است در زمان تولد تشخیص داده نشود. اگر این عارضه در این برهه مهم تشخیص داده نشود تا زمان بلوغ و علنی شدن نشانه ها ادامه می یابد. با این حال اسکولیوز نشانه هایی دارد که والدین می توانند با کمک متخصصان آنها را شناسایی کنند. البته اجازه دهید نخست به نظام درجه بندی چهارگانه اسکولیوز اشاره کنیم.
اصولا بیرون زدگی ستون فقرات نوزاد دارای چهار درجه است:
درجه I: در این مقطع ستون فقرات نوزاد در صفحه جلو تا 10 درجه انحنا دارد.
درجه II: انحنای ستون فقرات در این مقطع بین 10 تا 30 درجه است.
درجه III: ستون فقرات در این مرحله زاویه ای بین 30 تا 50 درجه می یابد.
درجه IV: در این وضعیت زاویه انحنا و پیچش ستون فقرات بیشتر از 50 درجه است.
اکنون به نشانه های بیرون زدگی ستون فقرات نوزاد بپردازیم. چندین نشانه برای این عارضه وجود دارد که به محض دیدن هر کدام باید به متخصص مراجعه کنید:
بی توجهی شما به نشانه های بیرون زدگی ستون فقرات نوزاد زندگی نوزادتان را با مخاطرات ویرانگری مواجه می کند. از جمله این مخاطرات می توان به موارد زیر اشاره کرد:
درمان بیرون زدگی ستون فقرات نوزاد بنا به تشخیص متخصص جراحی مغز و اعصاب و فوق تخصص جراحی اعصاب کودکان صورت می گیرد. در انحراف های کمتر از 25 درجه معمولا از روش های غیر جراحی مانند فیزیوتراپی، کایروپراکتیک، ماساژ درمانی و بریس ستون فقرات استفاده می شود. در قوس هایی که بیشتر از 40 درجه اند، جراحی ستون فقرات اجتناب ناپذیر می شود. با روش های مدرن جراحی تعادل به ستون فقرات بازگردانده شده و فشار از روی اعصاب مرکزی برداشته می شود.
ارسال دیدگاه