فونتانل های نوزاد، که به آنها ملاج نیز گفته می شود، نواحی نرمی در سر نوزاد هستند که در محل اتصال استخوان های جمجمه قرار دارند. فونتانل ها با غشایی پوشیده شده اند که از مغز محافظت می کند. این غشا نازک بوده و در هنگام لمس حالتی نرم و لاستیکی دارد. در بدو تولد، نوزادان دارای دو فونتانل اصلی هستند:
فونتانل قدامی (پیشانی): این فونتانل که بزرگتر است، به شکل الماس بوده و در بالای سر نوزاد، بین پیشانی و تاج سر قرار دارد.
فونتانل خلفی (عقبی): این فونتانل کوچکتر بوده و به شکل مثلث است و در پشت سر نوزاد، نزدیک به خط مو قرار دارد.
دلایل مهمی برای نرم بودن و ایجاد فونتانل های نوزاد وجود دارد که دو مورد از مهم ترین آنها عبارت اند از:
تسهیل زایمان: در حین زایمان، فونتانل ها به فشرده شدن سر نوزاد و عبور آن از کانال زایمان کمک می کنند. انعطاف پذیری این نواحی، فشار وارده به سر نوزاد را کاهش داده و زایمان را برای مادر و نوزاد آسان تر می کند.
رشد مغز: فونتانل ها فضای کافی برای رشد و نمو مغز نوزاد در دوران نوزادی و شیرخوارگی را ایجاد می کنند. مغز نوزاد در این دوران به سرعت رشد می کند و فونتانل ها به استخوان های جمجمه اجازه می دهند تا با این رشد تطبیق پیدا کنند.
زمان بسته شدن فونتانل های نوزاد به نوع آنها بستگی دارد. فونتانل خلفی معمولا بین 1 تا 2 ماهگی بسته می شود. در حالی که زمان بسته شدن فونتانل قدامی بین 7 تا 18 ماهگی است. با این حال، زمان دقیق بسته شدن فونتانل ها در نوزادان مختلف می تواند متفاوت باشد.
مراقبت از ملاج نوزاد
فونتانل های نوزاد
فونتانل های نوزاد ممکن است کمی فرو رفته یا برآمده به نظر برسند. این امر طبیعی است و جای نگرانی ندارد. با این حال، اگر فونتانل ها به طور ناگهانی یا به طور چشمگیری فرو رفته یا برآمده به نظر می رسند، باید به پزشک اطفال مراجعه شود. به طور کلی فونتانل ها نیازی به مراقبت خاص ندارند، اما مهم است که:
از ضربه به فونتانل ها خودداری کنید: از وارد کردن فشار مستقیم به فونتانل ها، مانند شانه زدن مو یا بوسیدن محکم سر نوزاد، خودداری نمایید.
سر نوزاد را تمیز نگه دارید: برای شستن سر نوزاد، از آب ولرم و شامپو ملایم استفاده کنید.
به فونتانل ها توجه کنید: هر گونه تغییر در ظاهر یا احساس فونتانل ها، مانند برآمدگی، فرورفتگی یا قرمزی، می تواند نشانه ای از یک مشکل پزشکی باشد. در صورت مشاهده هر گونه تغییر، فوراً به پزشک مراجعه نمایید.
بنابراین تغییر یا ضربه به فونتانل های نوزاد ممکن است موجب ایجاد مشکل گردد. به طور کلی اگر هر یک از موارد زیر را نوزاد خود مشاهده کردید، نیاز است به متخصص یا جراح مغز کودکان مراجعه نمایید:
فونتانل های نوزاد خیلی زود یا خیلی دیر بسته شده اند (قبل از 3 ماهگی یا بعد از 18 ماهگی)
فونتانل های نوزاد متورم، قرمز یا دردناک به نظر می رسد.
ترشحی از فونتانل های نوزاد خارج می شود.
تب، تحریک پذیری یا علائم دیگری از بیماری در نوزاد مشاهده می شود.
بیماری های مربوط به فونتانل های نوزاد و درمان آنها
کرانیوسینوستوز: این بیماری زمانی رخ می دهد که یک یا چند تا از فونتانل ها زودتر از موعد بسته شوند. این می تواند منجر به فشار بر مغز و مشکلات رشد شود.
هیدروسفالی: این بیماری زمانی رخ می دهد که مایع اضافی در اطراف مغز جمع می شود. این مورد می تواند باعث بزرگ شدن سر گردد.
عفونت: عفونت فونتانل ها (کرانییت) نادر است، اما می تواند بسیار جدی باشد.
درمان بیماری های مربوط به فونتانل های نوزاد به نوع بیماری بستگی دارد. در برخی موارد، هیچ درمانی لازم نیست. در موارد دیگر، ممکن است جراحی یا سایر درمان ها نیاز باشد. اگر در مورد فونتانل های نوزاد خود نگران هستید، می توانید با یک فوق تخصص جراحی اعصاب کودکان مشورت نمایید. آنها می توانند به شما در تشخیص هرگونه مشکلی که ممکن است وجود داشته باشد و درمان مناسب آن کمک کنند.
بیشتر بخوانید: اندازه طبیعی ملاج قدامی نوزاد
ارسال دیدگاه